Inkomen voor later

Ondernemers investeren veel tijd, energie en vaak ook geld in hun bedrijf. Maar veel ondernemers schuiven het opbouwen van inkomen voor later voor zich uit of ze nemen veel risico door alleen binnen het bedrijf vermogen op te bouwen. De ondernemer kan op verschillende manieren werken aan het inkomen voor later. Vaak kunt u met een combinatie van deze mogelijkheden zorgen voor de beste basis voor u en uw gezin. Heel beknopt bestaat het inkomen voor later uit drie onderdelen: AOW, pensioen en privé voorzieningen.

AOW

Als u in Nederland heeft gewoond en gewerkt, wordt u door de Algemene ouderdomswet (AOW) voorzien van een basisinkomen vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt. De AOW is een vast bedrag gebaseerd op uw situatie.

Pensioen

Mensen die als werknemer pensioen hebben opgebouwd, ontvangen dus vanaf de AOW leeftijd een pensioen wat de AOW aanvult. Als ondernemer acht de overheid u zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van uw pensioen.

Heeft u een eigen BV? Dan bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) en kunt u in die BV zelf werken aan een eigen pensioenregeling. U kunt vanuit de BV een pensioen voor u zelf verzekeren door het afsluiten van een pensioenverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Een andere mogelijkheid is om geld apart te zetten in uw BV (of in een aparte pensioen BV) waarvan u later aan uzelf een pensioen kunt uitkeren. Voor het opbouwen van pensioen in eigen beheer gelden een aantal fiscale voorwaarden, laat u dus goed adviseren. Het is ook mogelijk om zowel een pensioenverzekering af te sluiten als pensioen op te bouwen in eigen beheer. Zo heeft u van beide de voor- en nadelen.

Ook als ZZP’er bent u zelf verantwoordelijk voor het realiseren van uw inkomen voor later. Omdat u echter geen eigen BV heeft, dient dit op een andere manier tot stand te komen. Vanwege het toenemende aantal zzp’ers en het probleem wat er voor deze groep is ontstaan m.b.t. het opbouwen van een pensioen, zijn er per 2015 nieuwe mogelijkheden en ontstaat het ZZP Pensioen.

Privé voorzieningen

Er zijn daarnaast verschillende privé voorzieningen die u kunt treffen. U kunt bijvoorbeeld door te sparen of beleggen voor een lijfrente fiscaal aantrekkelijk werken aan een aanvulling op uw inkomen voor later. U legt maandelijks geld opzij over een langere periode en zo wordt vermogen opgebouwd. Het geld wat u opzij zet voor de lijfrente, komt uit het bruto salaris en dat betekent dat u het (onder bepaalde voorwaarden) van de belasting kunt aftrekken. Het sparen of beleggen van een lijfrente kan bij een bank of een verzekeraar. Het gespaarde of belegde geld wordt geblokkeerd tot de vastgestelde einddatum, u hoeft er geen belasting over te betalen. Na de einddatum kunt u met de vrijgekomen lijfrente een
een periodieke uitkering aankopen, over die uitkering bent u wel belasting verschuldigd (valt in box 1). Er zijn verschillende soorten uitkeringen die u kunt aankopen op de einddatum van de lijfrente, bijvoorbeeld een (tijdelijke) oudedagslijfrente of een nabestaandenlijfrente.

Uiteraard kunt u ook gewoon gaan sparen of beleggen voor uw inkomen voor later. U spaart het geld vanuit uw netto inkomen, dat betekent dat u het aan uzelf kunt uitkeren wanneer u wilt. Over het gespaarde vermogen dient u wel jaarlijks belasting te betalen (vermogensrendementheffing).

Op het vlak van lijfrentesparen, sparen en beleggen zijn er meerdere producten beschikbaar. Wij kunnen u op basis van uw persoonlijke situatie adviseren welk product het beste bij u past.

U kunt natuurlijk ook zorgen dat uw kosten later lager zijn dan nu, daarmee werkt u aan het besteedbaar inkomen voor later. Heeft u bijvoorbeeld een eigen huis? Dan kunt u de hypotheekschuld aflossen, zodat u later geen of lagere woonlasten heeft en uw besteedbaar inkomen dus hoger is. Bovendien kunt u in dit geval de overwaarde van uw woning mogelijk inzetten als aanvulling op uw inkomen.

Dek risico’s goed af

Houdt er bij het realiseren van uw inkomen voor later rekening mee dat uw situatie van de ene op de andere dag kan veranderen. De risico’s af met de nodige verzekeringen, denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zorg ervoor dat u en uw naasten geen zorgen hoeven te maken ongeacht uw situatie.

Ons kantoor

Rien de Vries Verzekeringen en Financiële Planning

P A de Genestetlaan 28
3221 VP, Hellevoetsluis
0181-311284
info@riendevries.nl