Trouwen of samenwonen

Wanneer u gaat samenwonen of trouwen is het een goed moment om samen de financiële zaken en verzekeringen even op een rijtje te zetten.

Als mensen gaan samenwonen en / of trouwen zijn vaak bepaalde zaken zoals inboedel dubbel verzekerd. Het is dus goed om in kaart te brengen waar u beiden voor bent verzekerd en dan eventueel dubbele verzekeringen, zoals de inboedelverzekering of opstalverzekering op te zeggen. Tevens zijn er misschien extra verzekeringen nodig om financiële zekerheid vast te stellen. Stel dat er iets met één van de twee gebeurd, kan de ander de vaste lasten dan nog dragen? Voor dit soort zaken kunt u samen een aantal verzekeringen afsluiten: bijvoorbeeld de woonlastenverzekering of de overlijdensrisicoverzekering.

Samenwonen

Wat u moet regelen als u gaat samenwonen terwijl u niet getrouwd / geregistreerd partners bent, is voor een deel afhankelijk van of u wel of geen samenlevingscontract afsluit. In zo’n contract wordt bijvoorbeeld geregeld welke spullen van wie zijn, wat van u samen is en aan wie de spullen toebehoren mocht u besluiten niet langer samen te willen wonen.
Als u geen samenlevingscontract opstelt, zijn en blijven zowel de bezittingen als schulden van de individuele persoon met uitzondering van spullen die u vanaf dat moment samen aanschaft. Wanneer u wel samen een samenlevingscontract afsluit, worden hierin de afspraken over bijvoorbeeld verdeling van de spullen, maar ook van kosten vastgelegd. Het contract vermeld tevens wat er zal gebeuren wanneer één van u overlijdt.
In het geval u gaat samenwonen, maar (nog) niet trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, is het mogelijk verstandig om een testament te laten opstellen. Zo kunt u regelen dat uw partner verzorgd achterblijft. Een groot voordeel van een samenlevingscontract is de mogelijkheid het contract aan uw pensioenfonds te sturen, en hiermee voor elkaar een nabestaandenpensioen veilig te stellen.

Trouwen

Met het beloven van de eeuwige trouw aan je partner worden er een aantal zaken automatisch geregeld, tenzij wordt afgeweken van de ‘huwelijkse voorwaarden’. Als wel op huwelijkse voorwaarden wordt getrouwd zijn zaken als pensioen, erfrecht en een aantal fiscale aspecten volgens de wet georganiseerd. Hetzelfde geldt bij een geregistreerd partnerschap.

Rien de Vries Verzekeringen, Hypotheken & Financiële Planning adviseert u graag op dit vlak. Neem contact op om een afspraak te maken.

Ons kantoor

Rien de Vries Verzekeringen en Financiële Planning

P A de Genestetlaan 28
3221 VP, Hellevoetsluis
0181-311284
info@riendevries.nl