Inkomen voor later

Wat is uw inkomen voor later? Hoe veel geld heeft u straks ter beschikking als u bijvoorbeeld stopt met werken? Dat is een vraag waarop veel mensen niet direct een antwoord hebben. Het uitzoeken en regelen van dergelijk voorzieningen wordt vaak vooruit geschoven, terwijl het wel heel belangrijk is om later prettig en onbezorgd te kunnen blijven leven en genieten zoals u voor ogen hebt.

Als u in Nederland heeft gewoond en gewerkt, krijgt u maandelijks AOW uitgekeerd vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt. De AOW is een vast bedrag gebaseerd op uw situatie. Meestal ontvangt u daarnaast een werkgeverspensioen. Wanneer u echter ondernemer bent, is dit niet van toepassing en acht de overheid u zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van uw inkomen voor later. Lees hier meer over de mogelijkheden om als ondernemer uw inkomen voor later zeker te stellen.

Naast uw AOW en werkgeverspensioen kunt u zelf op verschillende manieren werken aan uw inkomen voor later. Zo kunt u nu sparen of beleggen voor het aanvullen van uw inkomen voor later. Vanuit uw netto inkomen zet u maandelijks een bedrag opzij op bijvoorbeeld een spaarrekening en zo bouwt u vermogen op dat u aan uzelf kunt uitkeren wanneer u dat wilt.

Het voordeel van zelf sparen of beleggen is dat u de baas bent en blijft over uw eigen geld. Als u echter kiest voor lijfrentesparen via een bankspaarrekening of verzekering is dat over het algemeen fiscaal voordeliger. Bovendien hoeft u bij lijfrentesparen geen rendementsbelasting te betalen over het opgebouwde kapitaal en is uw inleg meestal aftrekbaar bij uw aangifte inkomensbelasting. U betaalt vervolgens wel belasting wanneer het gespaarde kapitaal aan u wordt uitgekeerd, maar dat percentage is vaak lager en dat maakt het afhankelijk van uw situatie vaak aantrekkelijker dan ‘gewoon sparen’.

Het belangrijkste verschil tussen lijfrente banksparen en lijfrente verzekering: De kosten van de verzekering zijn vaak hoger dan bij banksparen, maar een voordeel is bijvoorbeeld dat het mogelijk is om een gegarandeerde opbrengst te verzekeren. Verder zijn er verschillen in de mogelijkheden van begunstiging en, in geval van oude lijfrentepolissen, zijn er fiscaal gunstige mogelijkheden deze polissen aan kinderen door te schenken.

Wanneer u wilt sparen voor een bepaald doel, kunt u er ook voor kiezen om een ‘Kapitaalverzekering bij leven’ af te sluiten. Deze verzekering kan het beste worden gebruikt als u op een bepaald moment kapitaal nodig hebt, bijvoorbeeld voor het aflossen van uw hypotheek. De kapitaalverzekering wordt vaak gekoppeld met andere levensverzekeringen.

Uiteraard kunt u er ook voor zorgen dat u nu uw lening(en) en / of hypotheek alvast aflost, dan heeft u hier later geen / minder kosten aan. Hiermee spaart u dus niet zozeer, maar werkt u aan het besteedbaar inkomen voor later. Eventueel kunt u dan weer profiteren van de ontstane overwaarde van uw woning en eventueel een nieuwe lening / hypotheek afsluiten om uw oude dag te bekostigen.

Rien de Vries kijkt graag samen met u naar uw huidige situatie en de doelen die u voor ogen heeft. Samen kunnen we ernaar streven om deze situatie te bereiken en u ontzorgen als het gaat om uw inkomen voor later. 

Ons kantoor

Rien de Vries Verzekeringen en Financiële Planning

P A de Genestetlaan 28
3221 VP, Hellevoetsluis
0181-311284
info@riendevries.nl